måndag 27 oktober 2014

Celebert besök

I natt har vi haft ett celebert besök av författarna Björn Ranelid och Viveca Lärn. De reste tillsammans med redaktör Katarina Ehnmark Lundquist till Bokens Dag i Lysekil igår, 26/10 och vi hade äran att få ha dem som våra gäster!


Författarkvällen på Societetshuset Oscars här i Lysekil blev så lyckad den kunde bli. Lysekilsborna strömmade till Oscars och fyllde den stora lokalen!
Efteråt samlades författarna och arrangörerna hos oss på Havshotellet och åt vår populära Fisk & Skaldjurssoppa.
Vi hade dessutom äran att få ha dessa celebra gäster över natten hos oss, Björn Ranelid, Viveca Lärn tillsammans med redaktör Katarina Ehnmark Lundquist.

Under dagen idag signerar de sina böcker på Akademibokhandeln i Lysekil.














fredag 24 oktober 2014

Strandflickorna på Ostron & Musseläventyr

I tisdags befann sig alla receptionister på Strandflickorna ombord på Signe som tog oss ut till Lars och Adrians ostron- och musselodlingar utanför Lyse....


Ostron och musselturen startade i Norra Hamnen i Lysekil kl 13,30 tisdagen den 21 oktober. Vädret var typiskt för säsongen, gråmulet och regnet låg över oss - precis som det skall vara!
Vi klädde oss varmt och humöret var på topp.
Lars kom och hämtade oss alla Strandflickor i Norra Hamnen i Lysekil, ca 10 minuters promenadväg från våra villor och med sig hade han flytvästar och överlevnadsoveraller.

   


Vi färdades ut med Signe, en bohuslänsk julle byggd 1952 ut till Lysekil, ca 30 minuters tuffande bort mot Lyse där Signe även har sin hemmahamn. Under tiden berättade Lars gamla historier om de bofasta på öarna runt Lysekil; Saltö och Lilla- och Stora Kornö. Idag bor det ingen året runt på dessa öar, siste man lämnade ön 1987.
Sälarna började samlas runt båten och vi fick syn på flera stycken på nära håll, tydligen känner sälen igen dunklet och är inte rädd för båten. Trots att vi alla bor i Lysekil och ser sälar titt som tätt blev ju detta lite av en upplevelse i sig.



Vi åker till ostron- och musselodlingarna som ligger alldeles intill varandra. Tyvärr kunde inte Adrian medverka på vår tur idag men i vanliga fall dyker Adrian ner efter ostron på plats för att plocka upp dessa till gästerna för provsmakning. I vårt fall var ostronen redan förberedda och låg och väntade på oss när vi kom.
Signe lade till på Kärringholmen och Lars började storkoket av musslor. Receptet var enkelt;
Purjolök, gullök, vitlök och morrötter tillsammans med de nyskördade musslorna och en skvätt vin fick koka samman i några minuter.
Medan vi åt våra nykokta musslor, tjötade och tittade över havet kom fåren och baggarna över berget och vakade över oss.
För oss som ville prova ostron ingick givetvis även detta, direkt från havet!

   

Vi lär oss att detta är en av de få ostronbankarna i Bohuslän då vi befinner oss på en mycket speciell och unik plats. Just dessa ostron säljs i Stockholm på fina krogar för ca 85:- st, i vanlig fiskdisk kostar ett ostron ca 25:-

Efter smakproverna får vi gå in i den smakfullt inredda sjöboden där historierna fortsatte flöda.


Kärringholmen

Efter en oförglömlig upplevelse i en fantastisk miljö tuffar vi tillbaka med det avslappnade dunket från Signe till Lysekil.

Denna tur tar ca 3 timmar och avgår varje tisdag, fredag och lördag året runt kl 13,30 från Norra hamnen. Vid dåliga väderförhållanden behövs turen ställas in.

Turen ingår i vårt weekendpaket "Ostron och musseläventyr" som ni kan läsa mer om här
Pris från 1898.-/person inkl övernattning i dubbelrum, ostron- och musseltur, 3-rättersmiddag på Norra Hamnen 5 samt frukostbuffé.



Alla Strandflickor hälsar och tackar för den fantastiska turen!