måndag 28 oktober 2013

Får vi lov att presentera våra nya gästrum!

Våra fina nya gästrum stod klara i juni och vi tänkte nu visa var och ett och berätta lite om gästen som vi ägnat rummet åt. Först ut är:
 
"LÄNSTRÄDGÅRDSMÄSTARE LINDEBÄCK"

Här har vi honom, i sin krafts dagar, tillsammans med familjen

Rummet ligger på bottenplan/entréplan och är ett trevligt hörnrum med fönster åt två håll. Man kliver direkt ut till trädgården via en mysig gång och därför kändes det naturligt att en trädgårdmästare ska få sätta sin prägel på rummet. Det visade sig att vi tom haft en länsträdgårdsmästare bosatt i Lysekil nämligen Carl Magnus Lindebäck (1842-1923).
 
År 1872 tillträdde Carl-Magnus tjänsten som länsträdgårdsmästare vid hushållningssällskapet i Göteborgs och Bohus län. Han var trogen sin tjänst i hela 42 år och, som det uttrycktes i jubileumsskriften från 1914; "nedlägga ett framgångsrikt nydaningsarbete för hela länets trädgårdsskötsel". Han såg bland annat till att 82 669 fruktträd delades ut. Alla intresserade som hade en jordbit fick möjlighet att skaffa fruktträd till en billig penning. Han bidrog till att människor fick ett värdefullt kostbidrag till hushållet och en ökad grad av självförsörjning. De vanligaste sorterna som planterades var melonäpple, gravensteiner, åkerö och vinteräpple.
Denna historia gav inspiration till inredning och färger för rummet som går i grått, svart och vitt med grönt som accentfärg. Under sekelskiftet så satte man ofta in fönster i mellanväggar för att få in ljuset i lite mörkare korridorer. Detta har vi också gjort med 2 gamla fönster som fyndades på blocket.
En enkel uppsättning med söta voile-gardiner med monogram och spets på ger Carl-Magnus lite insynsskydd.
 
När vi gläntar på dörren så ser vi det fina golvet! Klinkret från Marrakech Design heter passande nog "Trädgård" och har ett klassiskt mönster som lika gärna skulle kunna finnas i sekelskiftets Sverige.
 
På lite närmare håll ser ni vår fina lampa med gammalt musselglas och fiffig konstruktion med kedjor där man kan fira upp och ned lampan precis som med de gamla sk månskenslamporna. I bakgrunden skymtar en gammal botanisk skolplansch budad på Tradera. Här har vi fuskat lite....den är från 1960-talet......men jag tycker den pryder sin plats:-)
 
 
 
 Rummet från en annan vinkel där gröna vackra sifoner och Strindbergslampan lyser upp. Gardintyget är jag också väldigt nöjd med.
Det har kraftig linnestruktur med fräckt mönster på gamla hus och herrgårdar.
 

Nästa vecka visar vi rum nr 2:
"STENHUGGARE STRÖMBERG"
Tills dess - ha en trevlig vecka!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar