torsdag 7 november 2013

Stenhuggare Strömbergs sofvrum....

Idag fortsätter vi rundvandringen bland våra nya rum och idag får ni kika in i "Stenhuggare Strömbergs Sofvrum" !


Vad hade väl Lysekil varit utan sin stenindustri? När sillfisket minskade så sökte man efter andra utkomster. Man lärde sig att hantera och bryta den röda graniten och flera stenhuggerier växte upp som svampar ur jorden. I Lysekil fanns det inte mindre än ett 50-tal. Det mesta av stenen gick på export till bla Tyskland.
 I Vislanda, i mörkaste Småland, växte Manne Strömberg (1880-1968) upp.
Han började att arbeta med sten redan som ung och fortsatte på den banan i hela sitt liv förutom under en liten period då han utbildade sig och arbetade som skräddare. Men det var stenen som han sedermera vigde sitt liv åt. 
Här är Manne Strömberg i full färd med att tämja stenen under sina verktyg.
Det visade sig att Manne hade en väl utvecklad talang för att tämja graniten och mejsla ut de mest svåra mönster. Han blev en av Bohusläns duktigaste finstenhuggare. Han högg många gravstenar, grindstolpar och unika minnestenar men har bla även gjort de stora vackra lejonen som än idag vaktar Riksdagshuset i Stockholm. Det finns mycket att berätta om denna skickliga yrkesman. Mer finns att läsa på hans rum.
Mannes rum är också ett trevligt hörnrum med 2 separata bäddar. Det har 2 fönster som vetter mot både söder och väster vilket gör det mycket ljust och fint. När jag gjorde detta rum så ville jag att det skulle kännas folkligt hemtrevligt med mjuka färger. Tapeten är från DURO och heter "Hudiksvalls Teater".
 
Manne och hans fru finns givetvis inramade i två vackra mahognyramar som pryder väggen ovanför ena sängen.
 

Lampan är inropad på Tradera för en billig peng. Den känns helt rätt till en stenhuggare med sin lite råa karaktär med hamrat järn.

Gardinerna är av enkel sk silduk. Tyget silar ljuset så fint och släpper in massor med ljus. En gammal gardinstång hänger i kraftig hampa från krok i taket, som ett alternativ till modern gardinupphängning.


Istället för garderob i mdf så finns här ett fint gammalt klädskåp i mahogny inköpt på Antik-Harrys i Uddevalla - ett mecka för antikälskare!

Inga-Lena Karlsson, ättling till Manne, har skänkt oss denna lykta som Manne hade med sig ut när han högg sten från tidig morgon till sen kväll.
 
Redskap till stenhuggare

 

Denna pigtittare får avsluta detta inlägg från "Stenhuggare Strömbergs sofvrum". Nästa vecka är det ännu ett rum och Lysekilsprofil som står på tur nämligen Henry "Spikrättarn" Christensen. Ha en go helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar